Lone Rider - Skinheads Web Zine


Iron Cross Novinky Iron Cross Recenze Iron Cross Rozhovory Iron Cross Články Iron Cross Koncerty Iron Cross Kniha Iron Cross Odkazy Iron Cross


Skinhead rock´n´roll

Nevěděl jsem, jak přesně nazvat tento článek, protože kapel, které o sobě tvrdí, že hrají skinhead rock´n´roll je opravdu mnoho. Já se chci ale zabývat těmi, které si zakládají na lehce oboosterované kytaře à la The Templars nebo raný Skrewdriver. Rád bych na pár skupin, které tento styl prezentují, upozornil, jelikož třeba nejsou úplně známé a myslím, že určitě stojí za zmínku. Začal bych na Britských ostrovech a postupoval dál na východ postupně až do USA, kde by naše tour končila.
 
Jsme v Anglii, v druhé polovině 70.let, kde vznikli Skrewdriver, kapela, která je pro náš článek jednou z nejzásadnějších. Hudba při jejich začátcích byla ovlivněna kapelami jako Slade nebo Rolling Stones. Tím byl také ovlivněn zvuk Skrewdriveru, který, co si budeme nalhávat, je stále jedním z těch nejinspirativnějších, co se Oi! kapel týká. Myslím, že společně s Cock Sparrer, Condemned 84 a The Oppressed jsou to právě Skrewdriver, kteří ovlivnili nejvíce skupin. Naneštěstí se na ostrovech tolik, podle mě zásadních "skinhead rock´n´rollových", kapel nevytvořilo. Typický zvuk anglických Oi! skupin spíše připomíná Condemned 84, Combat 84, The Oppressed nebo The Last Resort.
 
Přesto se některé vynikající kapely zrodily. Např. Superyob, skupina, jenž se točí okolo Frankyho Flama, který je na naší scéně velmi známý a podílel se třeba na albech Vanilla Muffins nebo Evil Conduct. Dalšími jsou třeba Aceface, což byl skoro "all-star" band s lidmi ze Superyob, Straw Dogs, Battle Zone či Klasse Kriminale. Zanechali za sebou CD God Save The Hooligans a dvě malé desky Open Up a Oxbridge Boys.
 
Skrewdriver Superyob
 
Přesuňme se na kontinent, kde vzniklo spoustu geniálních kapel našeho stylu. Ve Francii to byli třeba The Veros. Ti fungovali od roku 1997 a měli několik nahrávek. V kapele působil Boni (ex-Bleach Boys, Snix, Les Gens D'Ici) a Vero (ex-Les Gens D'Ici), kteří po rozpadu The Veros založili The New Chords, další ze skvělých kapel. Byli tu také lyonští Rude Gones, kteří se ale bohužel rozpadli, ovšem Nico pak založil Shameless, kteří jsou nyní aktivní. Dalšími aktivními kapelami jsou The Janitors z La Rochelle a The Headliners z Nantes. Obě tyto kapely vydávají své alba u labelu Une Vie Pour Rien?, který zaměřuje hlavně na vinyly.
 
 Další skvělou kapelou jsou nizozemští Badlands, kteří se tento rok vrátili zpět na scénu, a kteří určitě patří mezi nejoriginálnější skinheadské kapely.
 
Itálie je známá spíše typickým rychlým Oi!, které je nezaměnitelné i kvůli tomu, že většinou zpívají v rodném jazyce. I tak tu, po rozpadu Taxi, vznikla kapela Giuda. Skupina, ve které sice nehrají skins, ale svým zvukem jistě zapadá k našemu tématu. V Německu jsou to I Don´t Like You! z Durynska, kteří za sebou mají jedno demo a CD. Demo sice nebylo úplně kvalitní, ale jejich CD, na kterém už je vidět velký pokrok, stojí určitě za poslech.

Další ze zemí, kde se nachází celkem dost kapel našeho žánru, je Švédsko. Všechno to odstartovali asi Clockwork Crew z Norrköpingu. Ti vydali hned několik nahrávek a občas ještě zahrají i nějaký koncert, i když už nejsou tolik aktivní. Kytarista Dennis a bubeník Tommy hrají nyní i v The Clichés, kteří jsou bezesporu jednou z nejlepších skinhead kapel vůbec, a zpěvák Peter si zase založil Mod skupinu The Manics, takže se nemůžeme divit, že na Clockwork Crew nemají mnoho času. Za zmínku stojí jistě i pořád aktivní Vindicate This! z Malmö, kde hraje na bicí Gustaf z Oldfashioned Ideas. Ti mají za sebou jedno CD Stronger Than Yesterday a EP Hard Feelings.

I Don´t Like You! The Clichés

Tímto bychom ukončili naši evropskou tour a přešli na americkou půdu, jelikož na dalších kontinentech se žádná z kapel hodících se do článku nenachází.

V Americe jich je ale hned několik, z toho jedna je z těch nejzásadnějších. Jsou to The Templars z New Yorku. Ti hrají od roku 1990 a jsou jistě jednou z kapel, které vyšlapaly cestu dnešním skupinám, které hrají podobný styl. Kytarista a zpěvák Carl si mimo jiné založil projekt s názvem Stamford Bridge, jenž je ovlivněn spíše Mod kapelami jako The Who a The Jam. Zatím mají vydané dvě split alba a to s On The Job a Bastards Choir. Z New Yorku pocházejí i milovníci vinylů 45 Adapters. Další kapelou, která kombinuje Mod a Oi!, jsou Sydney Ducks ze San Francisca. Z USA jsou i Texasané The Broadsiders z Dallasu.

Naši tour ukončíme v Kanadě, kterou zastupují The Lancasters a Alternate Action z Vancouveru. The Lancasters se ale v roce 2005 bohužel rozpadli.

Bastards Choir Alternate Action

Všechny kapely, které jsem zmínil, mám opravdu rád a doufám, že alespoň některé jsou pro vás nové.

 

TOP alba, které byste si neměli nechat ujít:

Skrewdriver - All Skrewed Up

The Janitors & The Clichés - Split EP

Aceface - God Save The Hooligans

Sydney Ducks - Stray Dogs EP

The Veros - Glory Boys

Vindicate This! - Stronger Than Yesterday

Superyob - Ghetto Blaster

The Templars - Outremer